Omgeving

Den Helder is een stad met veel natuur, weinig steden hebben zo een grote diversiteit aan natuur te bieden als Den Helder. Den Helder heeft zee, strand, duinen, bossen, prachtige weiden, poldertjes en zelfs een heus wad. Dankzij het ecologische beheer zijn er veel natuurgebiedjes in en om Den Helder ontstaan.

Waar zee is, zijn meestal duinen en strand. Den Helder heeft een uitgestrekt duingebied en een zeven kilometer lang mooi en schoon strand. Rondom Fort Kijkduin ligt een schitterend duingebied dat de Grafelijkheidsduinen heet. Ooit gebruikte de Graaf van Egmond dit terrein als jachtgebied. Sinds 1993 is het in beheer bij de Stichting Het Noordhollands Landschap. Er loopt een kleine kudde Schotse Hooglanders die zorgen voor een afwisselende vegetatie. Het laagste deel van het gebied is een natte duinvallei geworden door een eenmalige, mechanische ingreep. In dit lage deel vinden we nu grote aantallen watervogels. In het noordelijke deel is een wandelpad en de rest van het terrein is goed te overzien vanaf het pad rond deze duinen.

De Donkere Duinen/Mariëndal is een drukbezocht natuurgebied. De gemeente laat hier de natuur vrijwel haar gang gaan. Het streven is in dit stukje natuur weer de vegetatie te krijgen die oorspronkelijk bij Den Helder hoort. Importbomen als dennen worden bijvoorbeeld niet opnieuw aangeplant. Behalve voor een boswandeling is het gebied geschikt voor andere vormen van recreatie; er zijn onder andere een hertenkamp, een dierenweide en picknickplaatsen. Geopend van zonsopgang tot zonsondergang.